ponedjeljak, 21. studenoga 2016.

Kiflice od bundeve

Kao što sam vam i obećala, u ovom postu podijelit ću s vama recept za prefine kiflice u kojima glavnu ulogu ima bundeva. Bilo kuhana ili pečena, svojom finoćom okusa i boja, uvijek će vas očarati. Žućkasto-narančasto meso bundeve sadrži niz dragocjenih i ljekovitih sastojaka. Djeluje umirujuće, a ujedno regulira probavu zbog sadržaja celuloze i pektina. Kada sam ih ponudila na jednom zajedničkom druženju, nisam htjela otkriti da je upravo bundeva glavni sastojak, a svi su bili uvjereni da se radi o domaćim jajima:) Bundevu možete i kuhati, ali meni osobno ova jesenska krasotica puno je bolja pečena. Probala sam ju u nekoliko varijanti, što u slatkoj, što u slanoj kombinaciji, ali za početak sam se odlučila za ove prefine kiflice, jer ste vi to tražili:)



Sastojci

250 g pirea od pečene bundeve
700 g brašna + dorada
20 g svježeg kvasca
1 žličica praška za pecivo
1 dl mlakog mlijeka
2 žličice soli
100 g krem sira
1 jaje + 1 žutanjak
5 velikih žlica ulja

Premaz

100 g omekšalog maslaca
bjelanjak
sezam, mak...




Priprema


Bundevu izrezati na komade,očistiti od sjemenki i poredati u lim na koji smo stavili papir za pečenje i peći u pećnici na 250C oko 35-40 min. Vilicom možete provjeriti da li je pečeno.
Ohlađenu bundevu odvojiti od kore i štapnim mikserom usitniti. Za tijesto u posudu staviti pire od bundeve, krem sir, dodati žumanjak i jedno cijelo jaje, sol i ulje te pjenasto sve izraditi mikserom.Posebno u mlijeku otopiti kvasac, dodati u smjesu, a zatim i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Zamijesiti fino mekano i glatko tijesto te po potrebi dodati brašna, jer ovisi kolika je vlažnost same bundeve. Tijesto ostavimo pokriveno odmarati na toplome mjestu oko 30 min. Omekšani maslac izmješamo pjenasto u zdjelici i malo ga posolimo. Tijesto koje je odmorilo ponovno premjesiti na brašnom posutoj plohi, razvaljati ga na debljinu oko 1 cm i cijelo premazati maslacem. Tijesto preklopiti sa svih strana, doljnji i gornji rubni kraj do sredine, zatim preklopiti desnu na lijevu stranu tijesta tako da se dobije jedna formirana kocka od tijesta koju ponovno rastanjimo i od nje režemo trokutiće koje smotamo i poredamo na lim.
 Bjelanjak koji je preostao od izrade tijesta malo vilicom istući i premazati kiflice. Posipati ih sezamom, makom ili jednostavno ostaviti takve. Kiflice pokriti i pustiti da odstoje još oko 20 min., a za to vrijeme zagrijati pećnicu na 180C i peći ih oko 35 min dok lagano ne porumene.

Po želji ih možete napuniti šunkom i sirom ili nekim slatkim nadjevom:)
Dobar tek!


1 komentar: